Vianoce 2017

 

Aj počas týchto Vianoc patrilo medzi vianočné podujatia v našej farnosti už tradične vystúpenie detí v jasličkovej pobožnosti, koleda Dobrej noviny, ale aj vystúpenie betlehemcov pred polnočnou sv. omšou.

Jasličkovú pobožnosť v podaní našich detí sme mali možnosť vidieť na sviatok Božieho narodenia, 25. decembra v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Príbeh začal trocha netradične, malá Natálka od veľkej radosti, že dostala vysnívane sane, vzala Ježiška z betlehema a išla sa s ním na nich povoziť. Prázdne jasličky však nezostali bez povšimnutia. O čosi neskôr sa šiel pokloniť k jasličkám pán kaplán a zistil, že Ježiška niet. Bol veľmi preľaknutý a rozmýšľal, kto mohol Ježiška ukradnúť a prečo. Ako tak o tom premýšľal, šla oproti Natálka, ktorá mu prezradila, že to ona vzala Ježiška na sane. Po spoločnom odložení Ježiška do jasličiek pán kaplán vyrozprával príbeh narodenia malého Ježiška – od zvestovanie Panny Márie, po jej stretnutie s Alžbetou, o bolesti sv. Jozefa, ale aj radosti, keď pochopil, že to, čo sa s Máriou stalo, je nádherné Božie dielo, až po narodenie Ježiša, radosť anjelov z narodenia Božieho syna, klaňanie sa pastierov a troch mudrcov z Východu. Deti sa na predstavenie poctivo pripravili, patrí im za to veľká vďaka, pretože obetovali svoj čas, zriekli sa hier, televízora a pravidelne nacvičovali celé adventné obdobie. Poďakovanie patrí aj Petrovi Vojtechovi za hudobné sprevádzanie a Márii Jannovej za kostýmy a kulisy, ktoré nádherne dotvárajú jednotlivé scény.

DSC_0356 (2)

Ťažiskovou témou tohtoročnej Dobrej noviny bolo “Na ceste k životu”. Deti počas 23. ročníka koledovali vo všetkých kostoloch a neobišli ani faru. Záujem detí bol o to väčší, že sa tešili z krojov, ktoré nám už druhý rok požičiava Detský folklórny súbor Venček pri ZŠ s MŠ Jarná v Poprade, za čo im patrí naše veľké ďakujem. Peniaze, ktoré deti tento rok vyzbierali po svätých omšiach v popradských kostoloch, poputujú na zdravotnícke strediská do Etiópie. Celková suma, ktorá sa vyzbierala v našej farnosti, bola 4 201 eur. Všetkým darcom a tým, ktorí sa zapojili do Dobrej noviny, vyslovujeme úprimné Pán Boh zaplať a zahŕňame ich do našich modlitieb.

dobra novina

Ani tohto roku nechýbala v našich kostoloch krásna vianočná výzdoba. V Kostole sv. Cyrila a Metoda aj v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie býva počas vianočného obdobia pod oltárom uložené Jezuliatko z Betlehema, pri ktorom máme možnosť za obvyklých podmienok získať odpustky.

 

Pol hodinu pred polnočnou svätou omšou v konkatedrále mali veriaci možnosť pozrieť si hru betlehemcov z Nižnej v podaní našich kaplánov. Ďakujeme za milé prekvapenie 🙂

Mohlo by sa vám tiež páčiť: