prednáška o. Dušana Škurlu: “Moment vzniku ľudského života” /13. 10. 2016/

 

Vo štvrtok 13. októbra 2016 navštívil našu farnosť otec Dušan Škurla, koordinátor apoštolátu ochrany života v košickej arcidiecéze. Po sv. omši povzbudil veriacich prednáškou na tému „Moment vzniku ľudského života“, s podotázkou „Kedy je potrat povolený?“ Veľmi rozumne a odôvodnene vyvracal najčastejšie argumenty ľudí, ktorí sú za pro-choice, teda možnosť voľby ženy.

IMG_9220

Na začiatku otec Dušan spochybnil už samotnú možnosť voľby pre potrat. V živote sú situácie, kedy sa môžeme rozhodovať, ale sú situácie, kedy táto možnosť neexistuje. To, že zákon dovoľuje umelé prerušenie, teda ukončenie tehotenstva, neznamená, že je to aj morálne správne. „Možnosť voľby“ tak kladie „možnosť zabiť“ nenarodené dieťa na rovnakú morálnu úroveň ako „možnosť nezabiť“ ho. Dieťa je od počatia ľudskou bytosťou, nielen akýmsi zhlukom buniek. To znamená, že v tele ženy sa nachádza „ďalšie telo“ s vlastným srdcom, mozgom, orgánmi, s vlastným právom na život. Dokonca ani Hippokrates, ktorý bol pohan a žil 400 rokov pred Kristom, nebol zástancom potratu či eutanázie.

Ďalším argumentom, ktorí zástancovia potratov často používajú, je prípad znásilnenia. Podľa štatistík je to však v menej ako 1% prípadov. Ani tu však riešením nie je potrat, vzhľadom na dôstojnosť dieťaťa. Otec Dušan uviedol prípad žien, ktoré sa po tomto traumatizujúcom zážitku rozhodli dieťa si ponechať. Mnohé z nich svedčia o tom, že tieto deti na nich pôsobia uzdravujúco a vyvracajú tvrdenia, že by im celý život pripomínali prežitú traumu. Naopak, ešte väčšou traumou pre ženu je samotný potrat – vražda svojho dieťaťa. Otec Dušan ukončil svoju prednášku konštatovaním, že obhajcovia potratov nemajú úprimný záujem riešiť otázku, kedy sa človek stáva človekom.

Ďakujeme otcovi Dušanovi Škurlovi za vernosť vo jeho tak náročnej službe v dnešných časoch.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: